Veelgestelde vragen

Wat is een AED?

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is een apparaat dat het hart van slachtoffers van een hartstilstand (circulatiestilstand) m.b.v. elektroschokken weer op gang kan brengen. In de eerste minuten na een hartstilstand is er doorgaans sprake van een ritmestoornis. Het hart staat dus niet stil, maar beweegt in een ongecoördineerd ritme, waardoor het bloed niet meer wordt rondgepompt. Door toediening van elektroschokken kan het normale ritme weer worden hersteld. Hoe sneller hulp met de defibrillator geboden wordt, hoe groter de kans op overleven zonder blijvende schade aan hersenen en andere organen. Doordat het apparaat zelf aangeeft wat er moet gebeuren, kan het ook gebruikt worden door niet-professionele hulpverleners.

Kan ik als leek een AED bedienen?

De Automatische Externe Defibrillator (AED) is gemaakt voor gebruik door vrijwel iedereen. Door de gesproken instructies op te volgen is bediening ook voor leken geschikt. Aanbevolen is een (korte) instructie te volgen om de AED beter en sneller te kunnen toepassen. Onderzoeken hebben bewezen dat na een hartstilstand een snel toegepaste defibrillatie de overlevingskans enorm verhoogt. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat er om dat dit zo snel mogelijk gebeurt.

Is een AED gevaarlijk?

Nee, een AED is ongevaarlijk. Een AED zal alleen een schok afgeven (de stroom is vergelijkbaar met schrikdraad) als er door de AED ventrikelfibrillatie wordt vastgesteld. Een schok toedienen op een persoon met een normaal hartritme is dus technisch onmogelijk.

Hoe bedrijfszeker is een AED?

De AED’s die wij aanbieden zijn ontwikkeld door AED producenten met een gedegen kennis op het gebied van hartreanimatie-apparatuur. De AED’s controleren zichzelf regelmatig d.m.v. zelftests op bedrijfszekerheid en voldoen aan de strengste eisen.

Zal de AED functioneren?

Een AED heeft een statusindicator en test zichzelf. Is er iets niet in orde dan geeft de AED een duidelijk signaal. Een AED vergt weinig onderhoud (De onderhoudsinterval voor een AED is 1 tot 4 jaar). Het onderhoud bestaat voornamelijk uit het vervangen van electroden en accu’s. Dit is eenvoudig zelf te doen. Ook zijn er servicecontracten mogelijk waarbij u er helemaal geen omkijken naar heeft.

Welke AED kan ik het best aanschaffen?

De functie van een AED is om effectief te defibrilleren na een hartstilstand (circulatiestilstand). De onderlinge verschillen tussen de AED’s zijn voornamelijk te vinden in de ondersteunende functies en gebruikersafhankelijke mogelijkheden. Voor een goede richtlijn bij uw keuze, zijn op deze site bij de productinformatie van de AED’s de specifieke eigenschappen van de AED’s weergegeven. Als algemeen advies kunnen wij u wel twee tips meegeven:

Tip 1: Koop een betrouwbaar merk

Als u een AED van één van de grote merken koopt, zoals o.a. Philips, HeartSine, Defibtech, Zoll, Cardiac Science dan kunt er zeker van zijn dat u in de toekomst ook nog makkelijk aan de te vervangen onderdelen zoals accu’s en electroden kunt komen. Dit geldt uiteraard ook voor service mocht er onverhoopt een storing zijn.

Tip 2: Koop bij een betrouwbare leverancier

Van nagenoeg alle merken en type’s AED zijn er in het verleden terugroepacties en software-updates geweest om te garanderen dat de apparatuur blijft functioneren. De grotere AED leveranciers hebben daar ervaring mee hebben en zullen u ook informeren als er iets met uw AED moet gebeuren. Daar zijn zij ook verantwoordelijk voor.

Waar bewaar ik de AED?

De AED kunt u het best bewaren op een overdekte vaste plaats die makkelijk bereikbaar is. Als er meer mensen zijn die de AED bedienen, laat iedereen dan weten waar hij is. Zorg dat de AED niet in de weg hangt of ligt en u kunt de AED niet in een te vochtige ruimte bewaren zoals een badkamer of een sauna.

Welke accessoires worden aanbevolen?

Vrijwel alle AED’s worden gebruiksklaar geleverd, maar een aantal nuttige accessoires ontbreken soms. U heeft in ieder geval een reanimatiesetje nodig. DIt is een tasje met een mond-tot-mond beadmingsmaker, een scheermes, kledingschaar, handschoenen en een handdoekje. Ook moet de AED altijd goed bereikbaar zijn en dus zijn een wandbeugel en/of wandkast aanbevolen. Is er sprake van een diefstalrisico; kies dan voor een wandkast met alarm.